Mala Spirit

Daarom draag ik Mala's

12 september 2019 - Redactie

Mala’s worden al eeuwenlang gebruikt voor meditaties. De rustgevende en helende kettingen uit het Oosten vinden nu ook hun weg in het Westen. En terecht.

Mala’s worden traditioneel gebruikt voor het opzeggen van mantra’s tijdens meditatie. Ze worden ook gedragen voor hun rustgevende en helende eigenschappen. Deze verschillen per ketting, afhankelijk van het materiaal waarvan de mala is gemaakt; hout, edelstenen of bot bijvoorbeeld. De oudst bekende mala’s vinden hun oorsprong in het Hindoeïsme. Ze zijn gemaakt van rudraksha’s, zaden van bijzondere blauwe bessen van de elaeocarpus, die ook in voeding en als medicijn worden gebruikt.

Tranen van Shiva

De rudraksha dankt haar naam aan de god Shiva. Hij mediteerde voor het welzijn van de mensheid toen hij tranen van mededogen voelde opkomen en deze liet stromen. De tranen kristalliseerden op de aarde en veranderden in rudraksha’s. Hieruit groeide de elaeocarpus die tot op de dag van vandaag rudraksha’s schenkt. Deze ‘tranen van Shiva’ zijn heilig in het hindoeïsme. De mooie en mystieke eigenschappen van de rudraksha-mala’s, vinden hun weg over de hele wereld. Hun kracht, vol mededogen en liefde, heft gecreëerde grenzen tussen nationaliteiten en religies op. Misschien dat mala’s daarom steeds populairder worden. Voor mij hebben ze mijn leven veranderd.

Rust en vertrouwen

Ik had genoeg van mijn commerciële baan, de maatpakken en de snelle wereld die erbij hoorden. Er moest meer zijn. Ik wilde mijn talenten anders inzetten voor de aarde uit dankbaarheid voor mijn leven. Geïnspireerd door yoga besloot ik op reis te gaan. Die reis bracht me naar Bali.
Rust, vertrouwen en yoga zouden hier ruimte maken voor iets nieuws, voor mijn yoga way of life. Als vanzelf kwamen de mala’s op mijn pad. Eigenlijk moet ik zeggen dat de mala’s opnieuw op mijn pad kwamen want ik had ze al eerder ontdekt. Maar zoals dat gaat, krijgen sommige dingen pas betekenis als je er zelf klaar voor bent. Dat was nu.

Careful what you wish for

Ik ontmoette de producente van heel bijzondere mala’s. Zij gebruikt duurzaam geproduceerde rudraksha’s, verschaft werk aan de lokale bevolking die daar eerlijk voor betaald krijgt en combineert (edel-)stenen met rudraksha’s waardoor de mystieke kracht van de mala’s nog groter wordt. Hoe mooi zou het zijn om deze buitengewone mala’s naar het Westen te brengen? Mijn missie werd me duidelijk! Ik ging aan de slag.

Careful what you wish for, you might get it, zeggen de Engelsen. Dat heb ik de afgelopen jaren gemerkt! Zaken doen met het Oosten is, ahum…, een uitdaging. Leg dat maar eens uit aan je Westerse klanten! Snelle leveringen? De mala’s gaan pas de deur uit als ze zijn gezegend. Hoe mooi is dat? Ik krijg dus ook lessen in geduld.
Nog steeds ben ik onder de indruk van wat we mogen maken op Bali, trots op het werk dat we verschaffen aan de bevolking en blij met onze lokale projecten die de leefomstandigheden verbeteren. Net zo blij word ik als ik zie wat de mala’s brengen in het Westen. We dragen bij aan een mooiere wereld en daar gaat het mij om.

Energie

In het Westen zie ik dat steeds meer mensen mala’s gebruiken. Yogi’s mediteren met behulp van een mala, anderen dragen de kettingen vanwege de specifieke energie of puur om hun schoonheid als sieraad. Steeds populairder worden de mala’s met (half-)edelstenen. Zij bieden de mogelijkheid om met een bepaald thema of chakra aan de slag te gaan, waardoor je je eigen reis bepaalt. Het mooie is dat je voor elke nieuwe fase een toepasselijke mala hebt (of kunt laten maken). Let er daarbij op dat de gebruikte edelstenen elkaar aanvullen. Bij Mala Spirit kun je daar op rekenen. Ontdek, net als ik, wat onze mala’s voor jou en je eigen ontwikkeling kunnen betekenen. Je leest er alles over op www.malaspirit.nl.

Frank Beurskens

Meer inspiratie