Veda Ela tijdens een les restorative yoga. Foto Veda Ela

De wonderbaarlijke restorative yoga van Veda Ela

2 augustus 2018 - Leonie Slond

‘Ik ben van nature energiek en druk’ was vroeger mijn overtuiging over mijzelf. Ik praat veel, snel en soms te hard en misschien ben ik soms wat té enthousiast. Allemaal redenen waarom ik jarenlang actief heb gesport, soms 6 à 10 uur per week. Tot ik ontdekte dat dit mij uiteindelijk niet de rust in lichaam én geest gaf die ik eigenlijk zocht en bovendien nodig had. Yoga was het antwoord, bleek al snel en dan wel een van de actiefste vormen die er bestaat: ahstanga vinyasa yoga. Deze vorm geeft aarding, laat je in je lichaam komen en zorgt voor balans in hoge en lage energie.

Restorative yoga

Ondanks mijn grote liefde voor ashtanga werd mijn aandacht na enige tijd toch getrokken naar een ander vorm, die precies het tegenovergestelde is van wat ashtanga is. Namelijk restorative yoga. Een passieve Yin vorm van yoga, een zachte vorm waarin het niets doen centraal staat. Een yogavorm, waarin je alleen mag liggen, omringd door bolsters, kussens, dekens. Hulpstukken ondersteunen je om je maximaal te laten ontspannen in de houding waarin je ligt. Verder hoef je niets te doen. Je hoeft alleen maar te zijn. Onmogelijk om te doen, zou je zeggen tegen iemand die zo energiek en druk is als ik, toch?

Yogadocent Veda Ela

Maar mijn zoektocht naar wat restorative yoga nu eigenlijk is, bracht mij bij een zeer interessant dame die ik vond op YouTube en waar ik uiteindelijk mijn opleiding in restorative yoga ben gaan volgen: Veda Ela. Mijn eerste ontmoeting met haar was bijzonder. Voor mij stond een kleine, frêle wereldse dame. Krachtig en zacht tegelijkertijd. Sprankelende, ondeugende ogen en als je een tijdje bij haar bent, voel je dat zij veel wijsheid te delen heeft vanuit haar eigen ervaring en leven. Zij ziet haar werk als een levensopgave, iets waarmee ze kan helpen de wereld in positieve zin te veranderen.

Yin en Yang

Veda Ela laat met haar persoonlijkheid goed zien dat actief en passief bij elkaar horen. Yin en yang zitten beide in ons en we hebben zelf de mogelijkheid dit in evenwicht te brengen. Het is zelfs van groot belang voor een gelukkig en gezond bestaan. We vergeten vaak dat wij écht rust en ontspanning nodig hebben. We weten vaak ook niet meer hoe en waar we die kunnen vinden. De prikkels om ons heen zijn massaal aanwezig, en waar is de rust, waar is de stilte?

Liefde voor jezelf

Veda Ela heeft mij door haar werk in contact gebracht met dat rustige, stille stukje van mijzelf. Dat deel, waarvan ik dacht dat ik het niet had, en anderen dachten dat ik dat niet had. Tijd met haar is een cadeau, een reis naar jezelf, waarin je kunt ontdekken wat echte liefde voor jezelf is en jezelf omarmen betekent.

Veda Ela woont een groot deel van het jaar op Costa Rica in een meditatieve community en reist en geeft les om haar kennis over restorative yoga te delen en te verspreiden. Ze geeft workshops, maar je kunt ook een Teacher Training bij haar volgen. 

Geïnteresseerd geraakt in restorative yoga? Bezoek de website van Veda Ela.

Meer inspiratie