Opstaan in de Santosh Puri Ashram

Een dag in Santosh Puri Ashram

28 juni 2017 - Liesbeth de Beurs

8 mei 2017-  Om 4.00 uur in de ochtend hoor ik in de verte het geluid van de hoorn. Het is nog zo lekker warm in bed en eigenlijk wil ik niet op staan. Ze zeggen door te blazen op de schelp ontstaat de oerklank AUM, het vertegenwoordigd de wereld en de waarheid daarachter. Voor mij betekent het opstaan je bed uit, tijd voor meditatie en aarti.

Als ik me gewassen heb en warm aangekleed loop ik naar de tempel om daar eerst een groet te brengen aan de leraren. Er hebben in deze ashram twee grote leraren geleefd en een ervan, Narvada Puri ook wel Mataji genaamd heb ik mogen kennen. Ik heb vanaf 2006 tot de dag dat zij het lichaam verliet (2014) les van haar gehad. Ik geef een klapje tegen de bel die een hard geluid maakt en ik maak een diepe buiging, een mooie bloem net uit de tuin geplukt leg ik neer aan de voeten van de leraren en loop daarna naar de afbeelding van Ganesha om ook daar een diepe buiging te maken.

Toen ik hier in 2006 voor het eerst kwam vond ik buigen echt niet gemakkelijk en dit heb ik dan ook de eerste jaren niet gedaan. Maar nu buig ik diep, mijn ego vindt het nu heerlijk om te buigen het maakt het leven een stuk makkelijker. Diep respect voor alles wat leeft en alles wat er is.

Santosh Puri Ashram, Haridwar Noord India

Het is nu tijd om naar de vuurplaats te gaan, Dhuni noemen ze dit. Het is hier heerlijk warm en de rituelen gaan hier door. Een diepe buiging van dankbaarheid en respect naar het vuur en naar de leraren die onder ons zijn. Dan vind ik mijn plekje om te zitten. Mijn mala gaat van mijn nek en neem ik in mijn hand om met de mantra Om Namo Shivaya naar binnen te keren. Naar de wereld voorbij de uiterlijke wereld. Het wordt stiller en rustiger in mij. Mijn ervaring is dat op dit tijdstip mediteren echt beter werkt dan later op de dag. Dan staat mijn denken veel te veel op actief en duurt het heel lang voordat ik stiller wordt. Maar op dit tijdstip is het echt anders.

Om 5.00 uur starten we met chanten, het zingen van prachtige liederen, waarin alle kwaliteiten van het leven worden aangesproken. Het opent de zintuigen. Na ongeveer een half uur chanten ontvang je een heerlijke beker Chai (Indiase thee) dit geeft een enorme energiebuster. De mala komt weer te voorschijn en nu chanten we met ze allen nog 108 keer een mantra die bij de dag hoort. Iedere dag heeft zijn eigen kwaliteiten en dus ook zijn eigen mantra. Met elkaar hardop chanten geeft een diepe verbintenis met jezelf en ieder, alles om je heen. In het begin vond ik het altijd erg zwaar, maar naar mate je het vaker doet leert het je geduld, vriendelijkheid en beter te zitten in de meditatiehouding.

Rond 6.00 uur is er een moment rust of tijd voor je eigen practise. Ik kruip meestal even mijn bed in voor Yoga Nidra. Warm worden en nog even rusten want om 7.30 uur start de yogales.
In een prachtige shala , yogaruimte, worden hier drie verschillende yogalessen gegeven. De Suksma Vayam serie, de Yoganga Abhyasa serie en hathales. Verschillende leraren geven verschillende lessen. Erg leuk en leerzaam.

Vandaag krijgen we les van Ganga de zoon van de twee grote leraren. Zijn lessen zijn speels en tegelijk pittig. De Yoganga Abhyasa serie is een complete serie waar het lichaam aangesproken wordt om de ruimte te vinden die het is. De adem helpt hierbij. Iedere yogales vind ik confronterend, eigenlijk vind ik het op mijn mat altijd zwaar maar zodra ik er af kom geniet ik van de ruimte die het me iedere keer weer brengt in mijn hoofd en het lichaam.

Om 10.00 uur is het tijd voor een heerlijk ayurvedisch ontbijt. Genietend van de eerste zonnestralen en de heerlijke geluiden en geuren van India starten de activiteiten.
Het Karma yoga begint. Activiteiten zonder gehecht te zijn aan de vruchten of de resultaten.
Ik vind het altijd heerlijk om met de was aan de slag te gaan. In een ashram is altijd veel was en boven op het dakterras kan ik genieten van het buiten zijn en ondertussen mijn acties in dienst te stellen van de gemeenschap. Er zijn mensen actief in de keuken, aan het schoonmaken van de eetzaal en yogazalen maar ook zie ik mensen druk bezig in de tuin en de bij de koeien poep scheppen. De dag is duidelijk begonnen.

Om 12.30 uur gaat de gong drie keer dit betekent eten! Echt heerlijk warm eten staat er op ons te wachten. Alles is veganistisch, de meeste groenten komen uit de eigen tuin en de koeien voorzien ons van verse melk waar van alles van wordt gemaakt. Alles is zo zuiver en eerlijk.

Na het eten is het rust tijd, het lichaam krijgt de tijd om het eten te verteren. Op verschillende plekken zie je mensen een plekje vinden in de schaduw om te rusten. Het wordt weer even stil en vredig alleen de jungle die direct aan de ashram ligt is volop in beweging. Om 14.00 uur ontvang ik een heerlijke ayurvedische massage van Mauni, zij is als een moeder voor mij, haar handen zijn zacht en stevig en in een uur tijd kneed ze mijn hele lichaam en zak ik weg in een diepe ontspanning.

Om 16.00 uur gaat de Gong weer, dit is het sein dat de filosofieles begint. Vandaag is er een les over de leer van Vedanta, maar ook de Sutra's van Patanjali en de Bhagavad Gita worden hier bestudeerd.
Het is een les van luisteren en de wijze lessen integreren in het leven. Stapje voor stapje ga je vooruit. Ik ben altijd blij om te horen dat het niet belangrijk is het doel te halen, maar te genieten van het pad wat je bewandeld. Dit maakt het voor mij prestatieloos. Ik voel dat ik meer en meer dichter bij mezelf kom, maar weet nog niet helemaal wat dit betekent en dat is ook prima. Ik kan iedere keer dezelfde les horen en iedere keer denk ik weer ‘O ja, dat was ik weer even vergeten.’ Ik weet het maar ergens vergeet ik het steeds maar weer. Wat fijn dat ik nu drie weken weer alleen maar hier mee bezig mag zijn.

Om 18.00 uur gaat de zon onder en in stilte beëindigd de filosofieles en stappen we de eetzaal in waar een lichte maaltijd op ons wacht. Om 19.30 uur is er avondaarti, het zingen bij de dhuni als een dankbetuiging voor de dag en het welkom heten van de avond en nacht. De dag eindigen we in de prachtige tempel. Om 21.00 uur gaan de lichten uit… Om Shanti shanti shanti…

Meer inspiratie

Rubriek: 

Yoga on the beach

Lees het komende nummer van Yoga International. Eind juli in de winkel of verkrijgbaar op Tijdvoortijdschriften.nl

Tijd voor Tijdschriften

Kijk op Tijd voor Tijdschriften voor een aantrekkelijk overzicht. 

Pak je Carlosmoment

Hét absolute feelgood welkomstgeschenk bij een abonnement op Yoga International.

Blogger

Deel jij graag je eigen yoga kennis of ervaringen? Word dan blogger voor Yoga International.nu