Online Yogajuf

Labels: wie ben je nu echt?

22 juli 2021 - Laura Louise Mulder

Tijdens mijn opleiding tot yogadocent kwam de vraag: wie ben je? Als ik jou zou vertellen wie ik ben, dan zou ik zeggen: ik ben Laura Louise, yogadocent, tekstschrijver en ik trek rond in mijn camperbus door Europa samen met mijn man Rick. Dat klinkt aannemelijk toch?

Maar ik ben ook vrouw, zus, dochter en vriendin. Of sociaal, empathisch en creatief. Of een combinatie van spieren, botten, cellen en iets dat we onze ziel noemen. Maar met al deze antwoorden namen mijn Indiase yogadocenten geen genoegen. “Maar wie ben je nu echt?”, zeiden ze dan. “Je praat in labels.” Ai, maar praten we allemaal niet in labels?

Voordeel is wel dat jij nu een beeld hebt van mij, dus in principe heb ik mij nu aan jou voorgesteld en heb je een beetje een idee van mij. Maar dat we in labels praten, dat liet mij niet los. Want als iemand vanuit out of space komt en jij vertelt wie je bent. Dan zegt iemand misschien wel: wat is een zus en wat doet een reiziger? Dat was precies wat mijn Indiase docenten deden. Bij alles wat je zei vroegen ze: wat is het of waarom? Heel frustrerend, want labelen doen we allemaal. En dat was natuurlijk ook precies hun doel. We zijn wat we onszelf voor naampje geven.
 


In het komende nummer van ons tijdschrift Yoga Internationaal lees je een uitgebreid interview met Rick en Laura over hun avontuurlijke leven. Hoe is het om te wonen en reizen in een camper? En waar komt dat verlangen naar vrijheid en minimalisme vandaan?

Yoga International

Neem voor woensdag 1 september 23.59 een abonnement en ontvang dit nummer omstreeks 17 september. Wil je meer inspirerende reportages, bijzondere interviews en handige tips? Neem dan een abonnement vanaf slechts 19,95 euro. 


Vol van labeltjes

Ik denk dat een wereld zonder labels ondenkbaar is, want laten we eerlijk zijn. Het leven wordt wel een rotzooi als we alles in twijfel gaan trekken en stoppen met labelen. Want wie bepaalt er dan nog dat groen betekent lopen en rood stoppen. Of andersom. Nee, het zorgt zeker ook voor structuur. Maar als we gaan kijken naar onze persoonlijke labels dan is er wel iets interessant, wat we ook weer mooi kunnen koppelen aan de yogafilosofie.

Online Yogajuf

Want wie je nu écht bent, heeft te maken met vanuit welk perspectief jij jezelf ziet. Of de ander. Als ik voor mezelf spreek dan heb ik mezelf vaak behoorlijk negatief gelabeld. Maar labels veranderen ook door de jaren heen. Waardoor het dus niet vast zit geplakt aan je identiteit. Loskomen van je labels betekent ook dat je liever naar jezelf en de wereld om je heen leert kijken. We zijn simpelweg wie we zijn. Met onze mooie kanten en de kanten waar we nog aan mogen werken. We zijn tenslotte nooit uitgeleerd als mens.

Juist daarom vind ik bijvoorbeeld de mantrameditatie I am zo ontzettend mooi. Een meditatie waarbij je je bij je inademing focust op het woord I en bij de uitademing op am. Het is de simpele vertaling van: ik ben. En daarbij is het ook nog eens de natuurlijke klank van je in- en uitademing. Doordat je je focust op deze klanken komt de focus ook minder op andere gedachten te liggen. Want ook daar labelen we weer aan.

Geluksmomentjes, dromen en doelen

Maar wat is nu het antwoord op de vraag: wie ben je zonder labels? We zijn wie we zijn. Er is geen één antwoord. Het ligt aan de plek, de tijd en met wie we praten. En hoe meer we dat zien en minder gaan praten in labels, hoe anders we naar onszelf gaan kijken. Laten we vertellen waar we blij van worden of waar we van gaan aan staan. Ik zou bijvoorbeeld zeggen dat ik het gelukkigste ben als ik op een mooie plek in de natuur met mijn man en een zelfgemaakte cappuccino in het zonnetje sta. Of dat ik hoop dat ik binnenkort weer een boek lees waar ik helemaal in word opgeslokt, omdat ik dat zo heerlijk vind. Probeer meer te denken in wat je doet of waar je naartoe wilt in plaats van geografische kenmerken, zoals burgerlijke staat, diploma’s of woonplaats.

Online Yogajuf

Jezelf of de ander niet bekijken door een bril van labels maar door te vragen naar mindset, doelen of dromen vergt trouwens oefening. Maar door bijvoorbeeld te mediteren werk je wel aan een positievere mindset met minder oordeel. Ik ben benieuwd of je de mantrameditatie eens gaat proberen. Laat je het mij weten?

Je kunt mijn avonturen en lessen volgen via Instagram: @deonlineyogajuf

Yoga reizen

 

 

Meer inspiratie

Rubriek: 

Tijd voor Tijdschriften

Kijk op Tijd voor Tijdschriften voor een aantrekkelijk overzicht. 

Blogger

Deel jij graag je eigen yoga kennis of ervaringen? Word dan blogger voor Yoga International.nu

Yoga International

Lees alles over Tantra in Yoga International Magazine, bestel hem op Tijd voor Tijdschriften.nl

Pak je Carlosmoment

Hét absolute feelgood welkomstgeschenk bij een abonnement op Yoga International.