lenneke vente mindful sport en yoga retraite weekend blog

Mindful sport en yoga

21 januari 2019 - Redactie

‘Kom je hier voor yoga?’ Na een bevestigend antwoord, volgt de vraag: ‘En verder?’ Nou verder eigenlijk niks. ‘Je gaat niet rennen en fietsen?’ Ik kijk haar verbaasd aan. Dat was ik inderdaad niet van plan. Vrijdagavond en ik ben net gearriveerd in de Schouw in Zeeland. Twintig minuten later lig ik op de yogamat voor een les. Thema: ‘De kunst van het vertragen’ met Thirza van de Hoef. Files, actielijstjes en agenda’s zijn direct verdwenen. 

Een weekend met thema ‘Mindful sport en yoga’ voor de boeg! Ik heb geboekt voor yoga maar mag ook meedoen met het programma ‘Mindful Running’ van Kelly Schockman en ‘Bewust op de fiets’ van Petra Hofs en Maarten Tjallingii. Het idee dit weekend: niets moet, alles mag.

Sprint en 'slow' yoga

Nieuwsgierig volg ik de volgende ochtend de ‘Yinyogales voor renners’ van Kelly Schockman van Slowrun Nederland. Kelly wil vrouwen weer enthousiast maken voor bewegen. Simpelweg omdat iedereen dat kan en iedereen daar beter van wordt. Wat een fijne les! Meteen ben ik in het moment en op zo’n manier dat ik het ‘hier en nu-gevoel’ de hele dag vasthoudt. Bijna meld ik me aan om te gaan rennen. Misschien lukt het met Kelly wel? Geen goed idee, maar dat is wel wat Kelly losmaakt. Gelukkig behoedt mijn lieve vriendin me daarvoor.

Na het ontbijt volgt slowflowyoga van Thirza. Zij waarschuwt al dat ‘slow’ niet betekent dat er niet gewerkt wordt. En dat klopt. Met trillende bovenbenen, een leeg hoofd en hernieuwde energie loop ik de les uit. En dan is het klaar. De sauna en het gezamenlijk programma skip ik. Rust staat op het programma. Na een massage val ik als een blok in slaap.

Yoga en sport komen samen

Tijdens yogaretraites creëer je vaak met gelijkgestemden een sfeer waarin je tot jezelf komt. Je hebt tijd om je te richten op het voelen en je hoofd even uit te zetten zodat je weer naar je hart kunt luisteren. Dat gebeurt ook hier. Maar niet zoals ik gewend ben. Het bijzondere van het samenbrengen van yoga en sport is dat het elkaar zo goed aanvult. De sporters zijn onder de indruk van het effect van yoga op hun aandacht en op hun adem, en daarmee op hun resultaten. Ze komen echt in contact met hun lijf en genieten nog bewuster.

Ik vind het daarentegen leuk om in een sportieve sfeer te zitten en de enthousiaste verhalen te horen. Al triggert het ook mijn pijnpunten dat er dus voor mij niet meer inzit. Gelukkig staat er ook voldoende yoga op het programma, waardoor ik dicht bij mezelf kan blijven. Dat laten de workshops van Thirza, Petra en Kelly goed zien.

Rust nemen is ook yoga

De laatste dag start ik met de workshop ‘Bewust van je adem en aandacht voor de fietsers’ door Petra Hofs. Een mooie les met ademhalingsoefeningen en meditaties uit de kundaliniyoga. Wat een fijn begin van de dag! Energiek kom ik eruit, terwijl ik ‘alleen’ maar heb gezeten. De yoga slaan we daarna over. De zon schijnt, we willen de natuur in. 

Als we naar het strand rijden, gaat er een oranje motorlampje branden. En als ik naar de wc ga, spoel ik per ongeluk mijn bankpas door. De yoga en de natuur hebben hun effect. Ik moet erom lachen, blokkeer de pas en bel de garage. Dan lopen we het strand op.

Even tijd voor onszelf. Dat is ook yoga.


Deze blog is geschreven door Lenneke Vente na een weekend ‘Mindful sport en yoga’ in Zeeland. Lenneke heeft haar eigen blog Pillen en Prosecco, is columnist en schrijft voor diverse yogabladen. Tevens is ze vinyasa- en yinyogalerares en mede-auteur van het boek Yoga&Mannen, samen met Johan Noorloos. Lenneke was jarenlang werkzaam als communicatiestrateeg in de top van het corporate bedrijfsleven. Na haar diagnose neurosarcoidose heeft zij zich toegelegd op schrijven en yoga.

FIT Body & Mind organiseert weekends, midweken en weken met inspirerende workshops en tijd voor jezelf. FIT staat voor Free Inspirational Training. Voor Peter Benders, de oprichter, staat het vergroten van levensplezier centraal. Even helemaal weg met ontspanning, beweging, verdieping, gezonde voeding en ontmoetingen met gelijkgestemden. Per jaar organiseren zij honderdtwintig weekenden en (mid)weken in Zeeland en Frankrijk. Het aanbod is divers: van yoga, mindfulness, tai chi, dans, stilte retraites, HSP, speciale vrouwenprogramma's, mindful running en biking tot de Ice Experience.

lenneke vente mindful sport en yoga retraite weekend blog

Meer inspiratie

Rubriek: