Yoga KnowHow

Stap uit de 'Tijd' & leef Nu

29 november 2017 - Suzanne Pijnenburg

Vluchten naar de toekomst en wegrennen van je verleden. We doen het allemaal. Maar daarmee vergeten we dat het leven zelf alleen maar bestaat in het Nu.

In de eerste jaren van je leven wachtte je nergens op. Je liet je leiden door je behoeften en nog weer later door je nieuwsgierigheid. Het begrip ‘tijd’ had weinig vat op je. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder me waarschuwde wanneer ik na het eten nog even buiten mocht spelen. ‘Wel om zeven uur weer binnen zijn hoor!’ Dat lukte natuurlijk nooit. Er lagen zoveel avonturen op straat. In de speeltuin of op het oude schoolplein. De zandbak werd mijn bunker en de straten het décor voor mijn rijke fantasie. Ik voelde nooit de behoefte om te vluchten in de tijd. De toekomst lag niet verder dan het moment waarop ik naar bed zou moeten en het verleden was er simpelweg niet. Het heden was altijd mooi genoeg. 

Nu ben ik volwassen. En volgens het principe van groei zou ik nu beter moeten weten. Toch ging ik met de jaren steeds minder in het moment leven. Gebeurtenissen uit het verleden hielden me wakker. Verbroken relaties, gemiste promoties, mislukte missies. Allemaal voer voor mijn Mind om aan te knagen. “Ben ik wel goed genoeg? Ik zal wel niet slim genoeg zijn om dat te kunnen. Ik heb de boot gemist.” En ik ben niet de enige. Vrijwel iedereen gebruikt het verleden om zich een, valse, identiteit aan te meten. Daarbij gaan we vooral gebukt onder onze zogenaamde ‘tekortkomingen’. Wanneer we die identiteit projecteren naar de toekomst echter, ontdoen we ons juist van al die foutjes. We zien de toekomst als het beloofde land, waar geluk op ons ligt te wachten. Dit fenomeen vertaalt zich vervolgens naar ons dagelijks leven. We bevinden ons in een voortdurende wachtstand, waarbij we uitkijken naar een glansrijke carriere, een gedroomde relatie of een leven zonder geldzorgen, maar ondertussen vergeten we te kijken naar wat er Nu is. Hoe vaak overkomt het je niet, dat je onderweg bent in je auto en je plotseling realiseert dat je al bijna thuis bent? Het grootste deel van je reis ben je in gedachten verzonken. Bezig met dingen die voor, dan wel achter je liggen. Een gemiste kans. Want je leven speelt zich Nu af en er is zoveel moois te beleven in deze wereld. We kennen allemaal de uitspraak “The journey is the destination.” Waarom probeer je dan nog steeds zo hard om op een plek van bestemming te komen?

Je maakt je wellicht zorgen over allerhande zaken, of die nou met je toekomst of verleden te maken hebben. Wanneer je je druk maakt over al deze dingen, neem dan een moment om terug te keren in het Nu. Voel je lichaam, je adem. Gebruik je zintuigen en richt je niet op de ‘waarde’ of ‘betekenis’ van dingen om je heen, maar kijk naar de kleur, de textuur en de vorm. Stel jezelf vervolgens de vraag: ‘Wat bedreigt mij op dit moment?’. Tenzij je stil besluit te staan midden op een drukke snelweg, zal je antwoord waarschijnlijk zijn ‘Niets’. Die stapel werk op je bureau? Slechts een handvol bedrukt papier waar je niks van te vrezen hebt. De tikkende klok aan de muur? Een mechanisme met twee wijzers en een plaat. Een lachertje...

Natuurlijk is de wereld inmiddels zo ingericht dat we, om aan onze levensbehoeften te voldoen, veel meer moeten dan een vis vangen en een vuur maken. Maar zolang we ons ervan bewust zijn dat we enkel Nu leven, zullen al die handelingen ons minder zwaar belasten. We zullen ze zelfs met plezier vervullen. Meditatie vind je namelijk overal.

Geef jezelf bewust de tijd om te leven en daarvan te genieten. Wanneer je eet, in je bed ligt, of natuurlijk op je yogamat staat. Roep jezelf tot de orde wanneer je jezelf erop betrapt dat je je boodschappenlijstje aan het maken bent middenin je sequence. Keer terug naar je lichaam, de positie die je inneemt in de ruimte, je adem, je mat, je moment van Nu. Dan pas voel je echt de energie waaruit je bestaat. De Prana. Hoe meer je dit oefent, hoe natuurlijker het zal gaan. En dit zal onvermijdelijk weerslag hebben op je staat van Zijn. Stress heeft minder vat op je, je communiceert meer vanuit je waarheid en onzekerheden verdwijnen in de kracht van je aanwezigheid.

Jarenlang heb ik in India gewoond, zonder baan of inkomen, met slechts een klein beetje spaargeld om van te leven. En jarenlang heb ik gedacht dat mijn geluk gebonden was aan die plek. Tot iemand me vroeg: ‘Wat maakt je hier dan zo gelukkig?’. Ik antwoordde: ‘ Ik ervaar hier zoveel geluksmomenten, omdat ik tijd heb om erbij stil te staan.’ Pas later realiseerde ik me dat ik die tijd altijd en overal heb. Ik hoef me niet meer los te weken uit mijn dagelijkse bezigheden, of te vluchten uit mijn omgeving, om die aandacht te kunnen vinden. Dat zit namelijk in mezelf. De geluksmomenten liggen overal. En het Nu is er. Altijd. En telkens wanneer ik dat besef kwijt lijk te raken, hoef ik maar op mijn yogamat te stappen om het weer te vinden.

Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over leven in het Nu, maar je kunt het Nu natuurlijk nooit helemaal met je Mind omvatten. Je kunt het enkel ervaren. ‘Tijd’ voor actie dus. Wil je er toch meer over lezen? Probeer dan eens ‘De kracht van het Nu’ van Eckhart Tolle.

Wil je graag eens komen ervaren, meld je dan aan voor een van onze yoga weekenden in het Brabantse Biezenmortel. Onder leiding van Yogi Sundar kun je de stilte ervaren en je laten inspireren door zijn bijzondere levensverhaal. Een verleden vol trauma en een toekomst in een rolstoel, wisten hem niet klein te krijgen. Door zich te focussen op het NU, boekte hij stap voor stap vooruitgang en wist hij zijn eigen leven opnieuw vorm te geven. Lees er meer over op www.yogaknowhow.com

Meer inspiratie
Blogger

Deel jij graag je eigen yoga kennis of ervaringen? Word dan blogger voor Yoga International.nu

Tijd voor Tijdschriften

Kijk op Tijd voor Tijdschriften voor een aantrekkelijk overzicht. 

Pak je Carlosmoment

Hét absolute feelgood welkomstgeschenk bij een abonnement op Yoga International.

Yoga on the beach

Lees het komende nummer van Yoga International. Eind juli in de winkel of verkrijgbaar op Tijdvoortijdschriften.nl