Yoga en fertiliteit, Yoga me, yoga zwanger

Yoga en fertiliteit, een logische combinatie.

11 april 2018 - Redactie

Er zijn vrouwen die heel gemakkelijk zwanger worden maar er zijn ook veel vrouwen waarbij dat allesbehalve vanzelf gaat. Soms is er een reden voor, maar vaker nog is de diagnose “onverklaarbaar verminderd vruchtbaar”. Vaak begint op dat moment een lange reis, meestal beginnend met het binnen laten komen van de boodschap. Vervolgens start de planning van de weg naar een vervulde kinderwens. Ik ben nog geen vrouw tegen gekomen die zich zomaar neerlegt bij de diagnose, deze meteen emotioneel een plek kan geven en verder gaat met haar leven. Bestaan die?

Er zullen vrouwen zijn die uiteindelijk accepteren, en hun weg zoeken in een verder leven. Anderen zullen gaan zoeken naar wat dan wel mogelijk is om hun wens in vervulling te krijgen. Veel vrouwen kiezen voor een (para)medisch route. Soms helpt een “relatief eenvoudige medische ingreep”, soms volgt een langdurig slepend medisch traject (denk aan IUI, IVF of ICSI). Gelukkig zijn er velen die dan alsnog een kindje krijgen.

 

Mijn verhaal

Mijn eigen verhaal lijkt op bovenstaande. Mijn partner en ik besloten kinderen te willen. Dat lukte niet meteen, na een jaar proberen begon een zenuwslopend proces wat al met al ruim 6 jaar zou duren. Alles hadden we er voor over, maar helaas mislukte alles. Elke mislukte behandeling was niet bepaald bevorderlijk voor de relatie met mijn eigen lichaam. Ik raakte meer en meer in de stress, werd zelfs behoorlijk overspannen en verloor mijn baan. Onze kinderwens bleef, ook na de laatste mislukte behandeling. Ik had een lichaam zonder cyclus overgehouden aan alle kunstmatige ingrepen en hormonen. Het contact met mezelf was ik totaal kwijt.

Ergens in die periode van IVF nam ik mijn eerste yogales. Dat was heerlijk. Tijdens en vlak na zo’n les voelde ik mijn lichaam weer, voelde ik 10 cm langer, ervoer ik mijn eigen kracht (en die was er). Het waren positieve momenten in een verder behoorlijk zwarte periode. Mijn verhaal is wonder boven wonder en met hulp van acupunctuur goed afgelopen. Ik heb nu een zoon van 13 en een dochter van 10.

Yogajuf

Na deze ervaringen heb ik jaren geleden het tij gekeerd en enkele yoga opleidingen gedaan; in 2013 opende ik een yogaschool in Hilversum. In 2017 heb ik de eerste fertility yogacoach opleiding gevolgd bij Rika Lukac (boek Innesteling, over zwanger worden, voeding en yoga).

Fertility-yoga

Yoga is dé manier om een positieve relatie met je lichaam op te bouwen. Die is er niet altijd vanzelf, soms moet die positiviteit uit je tenen komen. Yoga laat je beseffen dat je lichaam jou moet en kan dienen en daarvoor in de plaats liefde, warmte en een gezonde behandeling/aandacht/voeding nodig heeft.

Ontspanning blijkt in het proces van kinderen krijgen het sleutelwoord.

In de door mij geschreven cursus fertiliteitsyoga combineer je yin en yang yoga, door huiswerkopdrachten ga je onderzoeken waar jij echt ontspannen van wordt en wat jou elke keer in de stressmodus zet.

Je krijgt een gratis reader mee naar huis met alle yogahoudingen en er is een gratis yoga nidra les speciaal geschreven voor vrouwen met een kinderwens.

In de praktijk blijkt dat het voor sommigen heerlijk is om vrouwen in min of meer hetzelfde schuitje te ontmoeten. Vrouwen waarbij een half woord genoeg is om elkaar te begrijpen. De cursus is geen praatgroep maar voor sommigen het begin van nieuwe hechte vriendschappen.

Estella: “hoewel ik me heel erg bewust ben dat yoga niet altijd en voor iedereen zal helpen, ben ik er wel van overtuigd dat fertility yoga een positief steentje bij kan dragen aan de kans de kinderwens in vervulling te laten komen. Gelukkig heeft zich dat al menig maal bewezen”

 

De eerstvolgende cursus start op vrijdag 18 mei.

Wil je contact met Estella: mail estella@yoga-me.nl.

Wil je meer lezen? kijk op www.yoga-me.nl.

Meer inspiratie

Yogascholen: