Foto van Pexels, Amin Sujan

Yoga is geen acrobatiek!

24 februari 2020 - Redactie

Tegenwoordig gaat het bij yoga-posts op Instagram alleen maar om jonge meisjes met slanke, sterke lichamen die zich in de moeilijkste houdingen bewegen. Als je de reacties leest, is het vaak zoiets als 'oh, ik wou dat ik dat kon doen' of 'wow, fantastisch'. Mijn vraag is: wat heeft dit te maken met yoga? Natuurlijk zijn er zeer uitdagende yogahoudingen die niet voor iedereen bereikbaar zijn. Maar zoals ik heb geleerd, is yoga eerst een reis naar binnen. Het gaat erom je geest en lichaam te leren kennen. Vind je grenzen en overwin ze.

Elke yogi weet dat het geweldig voelt om te merken dat je sterker en flexibeler wordt. Plots vind je jezelf in een diepere bocht of dat je je handen vast achter je rug kunt houden. Maar meestal zijn het kleine stappen vooruit.

Voor mij zou het zien van deze foto's (en niet bekend zijn met yoga) me afschrikken. De foto's zeggen dat yoga zeker niet voor mij is. Ik ben niet flexibel, sterk of slank genoeg om yoga te doen. Ik denk dat yoga voor iedereen is en in mijn lessen is iedereen welkom om te voelen wat yoga voor je lichaam en geest kan doen.

Ik geef yoga in een klein, Spaans dorp en mijn studenten (meestal dames) willen een beetje een uitdaging, maar niemand houdt van een les waar je constant wordt geconfronteerd met dingen of asana's die je niet kunt doen. Dus mijn oplossing is om opties te geven zodat iedereen van de oefening profiteert, maar ook een beetje een uitdaging kan vinden als ze daar klaar voor zijn. Het maakt me echt gelukkig als iemand me vertelt dat ze eindelijk geen pijn meer in haar rug heeft. Daar doe ik het voor. Om mensen te helpen zich beter te voelen en flexibel en gezond te blijven!

Als leraar is mijn favoriete onderdeel van de klas wanneer alle leerlingen in Savasana zijn. Ontspannen aan het einde van de les en zich op hun gemak voelen en trots op zichzelf dat ze de tijd hebben genomen om naar de les te komen en de yoga in hun lichaam en geest voelen verzinken. Het zijn de kleine dingen die ertoe doen. De kleine stappen vooruit om je te helpen genieten van een gelukkig, gezond en zonnig leven! Dus geniet van yoga, ongeacht je leeftijd of hoe sterk of flexibel je bent. Yoga is voor iedereen!

Namasté

Yogi-san

 

Over Yogi-san

Ik ben Sandra (yogi-san) en woon in Andalusië waar ik yoga lessen geef in ons dorp, Pinos del Valle. Samen met mijn man heb ik een B&B waar we ook yoga retreats verzorgen onder de heerlijke Spaanse zon. Ik schrijf graag over de magie van yoga, de ruimte die je creëert in je lichaam en geest die veel verder reikt dan alleen de yogales. Kom ons eens bezoeken en enjoy the sunny side of life!

Meer inspiratie

Rubriek: 

Yoga on the beach

Lees het komende nummer van Yoga International. Eind juli in de winkel of verkrijgbaar op Tijdvoortijdschriften.nl

Blogger

Deel jij graag je eigen yoga kennis of ervaringen? Word dan blogger voor Yoga International.nu

Yoga International

Lees alles over Tantra in Yoga International Magazine, bestel hem op Tijd voor Tijdschriften.nl

Pak je Carlosmoment

Hét absolute feelgood welkomstgeschenk bij een abonnement op Yoga International.