Mo Stipsen

Yogi meets Shaman

14 november 2016 - Redactie

Door Mo Stipsen

Nu of nooit. Ik heb daar nooit in geloofd, tot Maura in mijn leven kwam. Aangezien het altijd ‘nu’ is, plaatste ik mijn geloof ergens in de toekomst. Waarom zou ik gaan reizen? Je neemt je wereld mee, waar je ook gaat of staat. Het is altijd hier en nu. Mijn yoga is feitelijk al af voordat ik ermee begin. Om Purnamidah Purnamidam Purnat Purnam Udachyate – dit is het, alles is hier aanwezig, ontdek het maar eens. Purnasyah Purnamadaya Purnam Eva Vasishyate – zie je wel, ik heb altijd gelijk, er valt aan de werkelijkheid niets op te waarderen of af te dingen.

Een prachtige mantra die helaas alleen werkt voor vrijgezellen. De Rishi die deze sublieme regels heeft voortgebracht was ongetwijfeld een Sannyasi. Maura, met wie ik inmiddels twee keer getrouwd ben (in Holland en India), kwam even uit een andere hoek. Uit Colombia geadopteerd, een handvol Hollandse dorpen en steden bewoond, volkomen bereisd en klaar voor actie!

Binnen een jaar waren we in verwachting én volgden we een yoga teacher training op een berg in Zuid-Brazilië. Maura heeft me yoga doen leren kennen als wordingsproces, een relatie waaraan altijd nog wat meer te ontdekken is, een oneindige veelheid van inzichten en vormen. De oneindige leegte en stilte waar ik me zo behaaglijk in denk te voelen, het idee van de ultieme vrijheid...

’Papa, kom ‘ns…’, mijn zoon roept me. Mijn Samskara’s, mijn Karma, mijn gezin, mijn reis. Waar gaan we nu weer heen? Brazilië, Spanje, Italië, maandenlang hebben we in India rondgereisd, de Amazone en bergtoppen in Peru ervaren… en dan nu een half jaar naar Bolivia. De voorbereidingen vragen mijn volle aandacht. Het is spannend. Alles loslaten: de lessen die ik mag geven, de warmte van de deelnemers, de bio-markt op de hoek, onze poezelige Siamese huisgenoten. Onze zoon Kai is vier, we hebben (nog) geen eigen yogaschool of teacher training, het is nu of nooit. 

De yogi’s en Sadhu’s reizen omdat zij zich nergens aan willen hechten. Onze reizen staan in het teken van gehecht zijn als gezin. Yoga ‘onder een juk samenbrengen’, dat is wat we aan het doen zijn, dit keer in een prachtig spiritueel centrum in het Andes gebergte.
 Ons huwelijk vraagt om ‘een houding van onafgelaten inspanning in de richting van stabiliteit en rust’ – ‘Abhyasa’. Het loslaten van de veiligheid van ons straatje en dagelijkse werk geeft diepgang en werkelijkheid aan ‘Vairagya’ (YS 1:12).

Nu dan.

Volg ons avontuur Yogi meets Shaman (en The Stipsens en Mo Stipsen voor Yogavlogs met oefeningen en meditaties om mee te doen) op YouTube!

Meer inspiratie

Rubriek: 

Yoga on the beach

Lees het komende nummer van Yoga International. Eind juli in de winkel of verkrijgbaar op Tijdvoortijdschriften.nl

Yoga International

Lees alles over Tantra in Yoga International Magazine, bestel hem op Tijd voor Tijdschriften.nl

Blogger

Deel jij graag je eigen yoga kennis of ervaringen? Word dan blogger voor Yoga International.nu

Pak je Carlosmoment

Hét absolute feelgood welkomstgeschenk bij een abonnement op Yoga International.