Adventurous Yoga Travels

Zuid-Afrika: terug naar de essentie van yoga

6 september 2017 - Redactie

In de yogapraktijk wordt de deelnemer regelmatig meegenomen ‘op reis’. Maar wat gebeurt er als de yogadocent besluit zichzelf mee te nemen op reis? Yogalerares Peer Brinkmann deed het en kwam ‘verfrist’ en opnieuw verbonden terug uit avontuurlijk Zuid-Afrika. Lees haar bijzondere verhaal, dat vraagt om een vervolg.

Niet anders voor yogadocenten

Veel van mijn cursisten starten met yoga vanuit de behoefte aan rust en balans. Soms is zelfs er sprake van pure noodzaak. En dat geldt niet alleen voor de cursist. Ook ik heb zo voor het eerst op een matje plaatsgenomen. Maar wat doe je als yogadocent wanneer je eigen leven op z’n kop komt te staan? Als je jezelf kwijt bent, de balans ver te zoeken is en het licht aan het einde van de tunnel niet zichtbaar. Hoe kom je dan weer in balans en verbinding met jezelf?

‘Ga op reis’

Het overkwam mij na een ingrijpend auto-ongeluk, alweer enkele jaren geleden. Fysiek gekraakt en mentaal gekrengd. Mijn lichaam kon de yoga niet aan. De pijn was te heftig, mijn linkerarm een periode verlamd. Na een intensieve revalidatie bleef de indringende vraag: hoe nu verder? Even geen idee. Gelukkig liet mijn gevoel me niet in de steek. Diep van binnen voelde ik dat ik afstand wilde nemen van de hectiek waar ik in verwikkeld was geraakt. Te moeten aanvaarden dat ik niet meer alles zou kunnen, deed pijn. Ik wilde weg van die pijn. Afleiding had ik nodig. In een andere omgeving doen alsof de realiteit niet bestaat. Om er vervolgens van een afstand naar te kunnen kijken en er opnieuw mee te verbinden. Vanuit een ander perspectief.

‘Ga mee op reis’, ik had het mijn cursisten regelmatig voorgehouden. Nu zei ik het tegen mezelf. Letterlijk op reis, als beloning na een lange en intensieve revalidatieperiode.

De essentie van yoga

Het bracht me in Zuid-Afrika. Ik vond er de vrijheid, was weg van de druk en routines, kwam los van het denken en overleven. Ik leerde weer voelen. Het bracht me terug bij de essentie van yoga. Als yoga een reis naar vrijheid is, dan voert die in Zuid-Afrika langs een prachtige route.

Zuid-Afrika is een land dat prikkelt, verwondert, waar je ervaringen intens beleeft. Het zorgt voor een voortdurend wow-effect in een omgeving waar niets onmogelijk lijkt. Het werd voor mij het land bij uitstek om mijzelf te verfrissen. ‘The ultimate place to be’.

Positieve kracht

In yoga leer je de eigen grenzen kennen en deze respecteren. In avontuurlijk Zuid-Afrika is dat niet anders. Ik pakte er het kitesurfen weer op, ontdekte de overweldigende natuur, kwam in verbinding met heel bijzondere mensen die vanuit een sterke positieve levenshouding de kracht vinden om zich door de ellende heen te slaan. Energie die ik goed kon gebruiken.

Vol levensenergie thuiskomen

Na een periode van revalidatie waarin ik enorm werd gestimuleerd een stapje terug te doen, had Zuid-Afrika me te pakken. Ik herkende me in de levensenergie van de mensen die ik ontmoette. Het bevrijdende gevoel van ‘thuiskomen’. Ik hervond mijn zelfvertrouwen en de moed om mijn eigen koers te varen. Ver weg van het slachtoffer dat tijdens de revalidatie nog zo sterk aanwezig was en in stand werd gehouden. Het bracht mij terug in mijn volle potentieel. Mijn energie stroomt weer.

Er is verschil tussen ervaringen die je bijblijven en ervaringen die bij je blijven. Wat ik daar heb beleefd, is veel meer dan een herinnering. Het heeft mijzelf en mijn yoga verrijkt, voor altijd.

Reis mee

En nu wil ik terug, met anderen. Om yoga (& meer) te beoefenen in deze overweldigende omgeving. Om het land in te trekken, het avontuur te zoeken, vrijheid te ervaren en samen het wow-effect te beleven. Want wat goed is gebleken voor mij, kan dat ook zijn voor anderen. Het idee is inmiddels uitgegroeid tot Adventurous Yoga Travels. Reis met me mee naar de westkust van Zuid-Afrika. In januari 2018 is het zover. 

 

Meer inspiratie

Yogascholen: 

Pak je Carlosmoment

Hét absolute feelgood welkomstgeschenk bij een abonnement op Yoga International.

Blogger

Deel jij graag je eigen yoga kennis of ervaringen? Word dan blogger voor Yoga International.nu

Yoga on the beach

Lees het komende nummer van Yoga International. Eind juli in de winkel of verkrijgbaar op Tijdvoortijdschriften.nl

Yoga International

Lees alles over Tantra in Yoga International Magazine, bestel hem op Tijd voor Tijdschriften.nl