Naakt yoga helpt schaamte uit de weg. Foto Dieke

Naakt yoga: doei schaamte!

26 september 2019 - Dieke

‘Iieek mijn borsten zien er niet uit op deze manier… Jemig die buikrollen... Wat doen die moedervlekken hier… en die beharing dan...’. Zo gingen mijn gedachten te keer de eerste keer dat ik in de privacy van mijn eigen kamer bedacht om naakt yoga te beoefenen. Ik ben eigenlijk altijd heel erg tevreden geweest met mijn lichaam, dus verwachte ik deze nare gedachtes over mezelf niet. Een uur later, daarentegen, voelde me ik sexy, vrij en helemaal gelukkig met mezelf.

Schaamte en zelfliefde

We leven in een samenleving waarin er veel schaamte en onzekerheid zit omtrent ons lichaam. We worden continu opgezadeld met schoonheidsidealen en standaarden en in plaats van onszelf leren te accepteren en omarmen, wordt de nadruk  gelegd op verbergen en veranderen. Alsof er iets mis met ons is. Precies dit, de overtuiging dat er iets mis met je is, is waar schaamte ontstaat.

Zo schaamde ik me jaren voor mijn neus en geloofde ik dat er iets mis mee was, omdat die niet perfect voldoet aan de vorm en het formaat van modellen. Ook schaamde ik me voor een moedervlek op mijn borst. Die had niemand, dus moest er wel iets mis met me zijn. En zo heeft iedereen; jong, oud, man, vrouw deze gedachtes op een bepaalde manier over zichzelf, ook al lijkt deze persoon perfect aan alle schoonheidsidealen te voldoen.

Op zich is er niks mis met deze gedachtes, want zolang we mens zijn, zullen deze gedachtes er op een bepaalde manier altijd zijn. Wat wel problematisch is, is de kracht en de manier waarop we ons laten beïnvloeden door deze gedachtes. Het ding met schaamte is dat we dit het liefst zo ver mogelijk wegstoppen, maar juist dat zorgt ervoor dat de kracht van schaamte toeneemt.

Schaamt groeit namelijk van geheimzinnigheid, stilte en oordelen. Schaamte, daarentegen, kan niet goed tegen bewustzijn, kwetsbaarheid en liefde. Dit is waar het beoefenen van naakt yoga mee helpt. Het beoefenen van yoga zorgt ervoor dat je je meer bewust wordt van je lichaam en geest en het helpt je terug te komen naar je natuurlijke zelf. Doe dit naakt en deze effecten worden nog meer versterkt. Ook zorgt het fysiek naakt zijn ervoor dat er verborgen stukjes schaamte naar boven worden gebracht die door het beoefenen van yoga meteen worden getransformeerd waardoor er meer vrijheid ontstaat. Naakt yoga is daarom een hele krachtige manier om in een korte tijd, hele grote stappen te zetten. Iets wat ik bij mezelf heel goed merkte. Daarom heb ik een workshop gecreëerd waarin het beoefenen van yoga naakt centraal staat, om zo vrouwen te bevrijden van schaamte.  Wait what..!? Een naakt yoga workshop? Jazeker!

Les naakt yoga. Foto Dieke

Van innovatie management student naar naakt yoga docent

Met mijn master innovatie management in de pocket stapte ik twee jaar geleden in mijn eentje op het vliegtuig met een enkeltje Bali. Met een mooie carrière bij een grote strategie consultant in mijn vooruitzicht, leek het me een goed idee om eerst maar eens lekker te gaan genieten van een aantal exotische plekken voordat ik mijn ambitie om de carrière ladder te gaan beklimmen achterna zou gaan. Twee jaar vooruit spoelend, woon ik in Bali, reis ik de wereld rond en ben ik Freedom Coach, wat inhoudt dat ik vrouwen help met het onderwerp schaamte door onder andere naakt yoga workshops te geven. Die had ik niet zien aankomen!

Yoga is sinds velen jaren een grote passie van me. Het heeft ervoor gezorgd dat ik op meerdere vlakken in mijn leven echt voor mezelf heb durven te kiezen en het heeft daarom een speciaal plekje in mijn hart. Tijdens mijn reis heb ik me gecertificeerd als yoga teacher en  vervolgens werd ik geïnspireerd door nude_yogagirl op Instagram.  Zij plaatst hele mooie artistieke naakt yoga foto’s, waardoor ik zelf yoga naakt ben gaan beoefenen. Het bevrijdende gevoel dat het mij gaf, wens ik iedereen toe, en zo werd het idee van een naakte yoga workshop geboren. Mijn eigen eerste reactie: ‘Dat is te gek! Wie doet dat nou?! Dat kan toch niet.., wat moeten mensen, familie, vrienden daar nou niet van denken!’. Ik liet het idee los, maar zes maanden later was het er nog en kreeg ik het niet meer uit mijn hoofd. Daarnaast had ik dat enigszins oncomfortabele, maar duidelijke, intuïtieve gevoel dat ik hier iets mee moest, hoe ongemakkelijk of gek ik het zelf ook vond. Zes maanden later: was de eerste women’s nude yoga journey een feit!

Naakt yoga reis. Foto Dieke

Women’s Nude Yoga Journey

De women’s nude yoga journey is een workshop waarin ik vrouwen laat ontdekken hoe het voelt om volledig terug te keren naar jezelf. We trekken niet alleen onze kleren uit, maar laten ook alle maskers, muren en identiteiten los die we in het dagelijks leven opzetten en innemen. Deze workshop, die veel verder gaat dan alleen een naakte yoga les, gaat over het leren kennen van je lichaam, geest en ziel, over het accepteren en liefhebben van jezelf en over het ontdekken en ervaren van echte vrijheid. Het gaat over overgave, kwetsbaarheid en moed en het loslaten en verzachten van onzekerheden en schaamte. Daarnaast, word je aangemoedigd volledig in je vrouwelijke kracht te stappen en jou prachtige lichaam te eren!

Op het moment reis ik door Europa voor mijn Ditch the Shame tour en geef ik deze bijzondere workshop in Eindhoven, Amsterdam, Berlijn en London. Meer informatie kan je vinden op www.freedomseekster.com.

Meer inspiratie