geluk rust liefde anti stress

Rust en vrijheid in het niet-weten

16 mei 2018 - Joey Brown

Je verlangt geluk, rust in je hoofd, vrijheid. En je hebt daar in je hoofd bepaalde beelden en doelen bij: ‘Als ik dit of dat onderneem, vind ik zeker rust’. En je neemt de ene stap na de andere om die doelen in je hoofd te behalen. Maar wist je dat net je doelstellingen je soms tegenhouden in het vinden van wat je zoekt? Rust vind je in het niet-doen en het niet-weten. Geluk en vrijheid vind je door met je aandacht niet in dat verlangen te blijven steken, maar wel met je hele lijf en geest aanwezig te zijn in het nu.

Zo zweef ik al maanden in de leegte en in het niet-weten. Het ziet er zo’n beetje uit als een grote lege witte ruimte, zonder deuren. Ik zie geen specifieke toekomstvormen, geen nieuwe initiatieven. Ik oefen me, onder meer met het schrijven, in het aanwezig zijn in het nu, en eigenlijk is het best fijn en gezellig in dat nu.

Don’t know – don’t mind

‘Maar hoezo kan je dat fijn en gezellig vinden?’ vraagt mijn mind, want die vindt het maar saai in de leegte, want daar is weinig om te denken. ‘I don’t know’, antwoord ik, ik weet het niet. En ik zeg er ook bij: ‘I don’t mind’. Ik vind het niet erg. Maar dat zeg ik liefst in het Engels, omdat ik in deze taal rechtstreeks mijn geest aanspreek: ik ‘geest’ niet, ik denk er niet over na, ik pieker er niet over, ik houd mijn geest niet actief bezig met het oordelen over het niet-weten en het niet-doen, of het voortdurend zoeken naar oplossingen. I don’t know and I don’t mind, my dear mind.

Leven in leegte en niet-weten ervaren we vaak als bedreigend. We zijn het allemaal zo gewend om voortdurend actie te ondernemen, gestuurd door onze gedachten. Maar eigenlijk is het een grote kracht. Er is niets dat je wilt of verlangt, er is geen doel te behalen, geen plan uit te voeren, en tegelijk word je je bewust van een gigantisch veld van potentie: alles is nog mogelijk! 

Want ja, hier in de chaos en de leegte, begint het pas. Hier is de oorsprong van alles. Straks ga ik, in het bewustzijn van die oneindige creatiekracht, weer een stap zetten, een beweging maken vanuit mijn hart en ziel. Ik ga niet bedenken wanneer dat moet. Ik wacht tot het moment zich aandient. Nu blijf ik nog even in de leegte. Lekker luisteren naar mezelf.

Schrijfmeditatie

In het schrijven kan je contact maken met die leegte (die eigenlijk nooit leeg is), en met je innerlijke stem die oprijst uit die leegte. In mijn blog vind je daarvoor een passende schrijfmeditatie.

Wil je meer weten over haar blog, klik hier.

Meer inspiratie