De hoofdredacteur van het leukste yogatijdschrift

Yoga International over energie

21 mei 2018 - Marciel Witteman

Het wellnessweekend in Zeeland waar ik vorig jaar probeerde bij te komen van mijn drukke yogabestaan (onder andere), had een uitgebreid programma. Er stond een Qigongworkshop tussen van ene Martin Wessels uit Enschede.

Grapjesmakende tukker met een gitaar

De kalende grapjesmakende tukker stal mijn hart, veroverde mijn ziel en won me binnen een kwartier volledig voor de Qigongbeoefening! De zachte, vloeiende, meditatieve bewegingen waren weldadig en zijn een boeiende en verdiepende aanvulling op onze yogabeoefening. ’s Avonds na het eten zat de Qigongman in een hoekje op de bank liedjes te zingen, zichzelf begeleidend op gitaar met een glas wijn voor zich. De Qigongleraar vermomd als troubadour, LOL.
Sindsdien volg ik weekends bij Martin en probeer Qigonglessen bij andere leraren (er zijn heel veel vormen!). Er was een klik met een van zijn leerlingen Wendy van Kessel, Qigongdocente. Martin en Wendy zijn daarom ditmaal de docenten die we in het zonnetje zetten met een prachtige Qigongserie.

Qigong steeds populairder

Qigong is voor iedereen, jong en oud: lees het eerste stuk van onze nieuwe serie ‘Lekker Oud’ over de 83-jarige kunstenares Els Ritman, blakend van gezondheid dankzij haar Qigongbeoefening. En op de roosters van de yogascholen zie je steeds vaker Qigong/Tai Chi-yogalessen in het aanbod staan. Dit nummer staat ditmaal bomvol met informatie over alles rondom Tai Chi en Qigong, en ik hoop dat jullie yogi’s daar net zo van (gaan) genieten als ik.

Frank’s laatste column

Maar dan iets heel anders, het tragische en veel te vroege overlijden van de geweldige dichter, schrijver en onze columnist F. Starik op 16 maart jl. Ook zo’n fijne grappenmaker die ooit mijn hart stal, tijdens een bustocht waar ik achter hem zat. Hij draaide zich naar me om en zei; ‘Je hebt een yogamagazine? Daar wil ik wel een column voor schrijven. Ik heb zelf niks met yoga, maar mijn vriendin wel’.

Frank heeft véél te kort voor ons kunnen schrijven, en we gaan hem heel erg missen. Namens ons allemaal wens ik zijn vriendin Vrouwkje Tuinman en zijn zoon Boris heel veel sterkte met het verdriet en verwerken van hun verlies. Lees Frank’s laatste column op pag. 89. 

Veel leesplezier en inspiratie gewenst weer deze keer.

Liefs en namasté,

Marciel

Redactioneel commentaar uit Yoga International 3/2018 | Foto: Brigitte Kroone

Nooit meer een nummer van Yoga International missen? Profiteer dan van de superaanbieding!  

PS We stellen feedback op Yoga International zeer op prijs; stuur je reacties naar:

Meer inspiratie