Marisa Garau

Geef je yoga-beoefening meer spirituele diepgang met mindful loslaten

23 januari 2020 - Marisa Garau

Iedereen die yoga beoefent, kent het begrip loslaten. Yoga werkt immers het beste als je steeds meer spierspanning kunt loslaten, waardoor de poses je een diepe ontspanning bieden. Met mindful loslaten kun je echter ook emotionele spanning loslaten. Mindfulness-expert Marisa Garau heeft een handig stappenplan opgesteld waarmee je mindful loslaten kunt inzetten tijdens je yoga-beoefening, om zo toegang te krijgen tot een andere, meer spirituele bron van ontspanning.

Ik heb in mijn leven veel yoga beoefent. Op 18e jarige leeftijd besloot ik voor de heilzame ontspanning van yoga te kiezen vanwege mijn eindexamen, maar ook omdat ik datzelfde jaar toelating deed aan de kunstacademie. Ik volgde yogalessen in mijn geboortestad Delft, op de karaktervolle zolder van in een historisch huis. De docente was enorm ervaren en dat jaar zeilde ik, ondanks mijn stressgevoeligheid, soepeltjes door alle examens heen.

In de vijfentwintig jaar die volgden zag ik hoe yoga van een manier om innerlijke stilte te creëren veranderde in een oppervlakkig rek-en-strek-gebeuren waar alle spiritualiteit uitgesneden was.

Zo was mijn eerste yogales in Amsterdam een soort massa-bijeenkomst in een helverlicht maar benauwend souterrain, waar zo'n dertig mensen haastig en op elkaar gepropt de diverse poses afwerkten. Ik hield het bij slechts twee lessen: de eerste en de laatste :-)

Later verhuisde ik naar Nieuw-Zeeland, maar de sessies die ik in ons dorp daar volgde vielen helaas in de categorie 'gezellig gym-gebeuren voor huisvrouwen'. De docente legde me uit dat yoga in kiwiland een relatief nieuw begrip was en de dames vooral kwamen om fit en slank te blijven. En zo voelde zij zich gedwongen om de poses als een vorm van gymnastiek aan te bieden. 

Maar de oppervlakkige insteek van de lessen lag ook weer niet uitsluitend aan de eisen van haar publiek. Want deze docente vond het prima dat alle vrouwen eerst druk kletsend de week doornamen op hun matjes, waardoor het gekakel niet van de lucht was. En als het tijd was om te beginnen, stampte zij zelf gehaast en geheel mindless door de zaal naar een openstaande deur die ze met een schrijnend gebrek aan fijnzinnigheid dichtsloeg — ai! Niet bepaald een lekker sfeertje om een staat van diepe ontspanning op te roepen :-)

Eenmaal weer terug in Amsterdam wilde ik krachttraining proberen. En ja hoor, in de sportschool werd natuurlijk ook power-yoga gegeven. Na mijn training liep ik langs de schitterende yogazaal waar ik zag hoe de arme aanwezigen zich in het zweet werken om zo snel mogelijk hun wekelijkse portie 'ontspanning' af te dwingen. Hier speelden toning, lenigheid en 'kijk-eens-welke-ingewikkelde-poses-ik-allemaal-beheers' een grotere rol dan de diepe fysieke en emotionele ontspanning waar yoga zo sterk in is.

Inmiddels is er een kentering gaande en zie ik steeds meer boutique studio's ontstaan die de oorspronkelijke yoga-principes in ere hersteld hebben, en deelnemers een respectvolle sfeer bieden om innerlijke rust te vinden.

Mindfulness-meditatie staat ook steeds vaker op het yoga-programma en ik vind dat een geweldig goede ontwikkeling omdat ik weet dat veel mensen daar baat bij zullen hebben.

Eén van de meest krachtige mindfulness-principes is loslaten. En zeker waar het yoga betreft, ben ik een fan van loslaten omdat het je hoofd opruimt en je daardoor meer uit je yoga-beoefening kunt halen.

Hoe pas je mindful loslaten op je yoga-sessie toe?

1. Loslaten van prestatiedrang
Ik ben behoorlijk stijf en heb moeite met de poses waarbij de rug en de beenspieren gestrekt worden. Na zoveel jaren yoga weet ik natuurlijk dondersgoed wat me tijdens de les te wachten staat: strek-poses, nee! Ik heb de ervaring dat mijn denken dan al snel in de stress schiet en een inmiddels voorspelbaar riedeltje afspeelt:

'Je zal zien dat ik de enige ben die dit niet kan.'
'Ja hoor, sta ik hier weer voor gek!'
'Wat is er toch mis met mij?'
'Waarom wordt het nooit makkelijker?'

Om dit onzinnige denken te voorkomen, bereid ik me vòòr de sessie al voor. Ik geef aandacht aan mijn prestatiedrang en onderzoek wat mijn werkelijke reden is om yoga te beoefenen.

• Doe mindfulness vandaag •
Als je ook last hebt van prestatiedrang en niet 'raar' over willen komen, stel jezelf dan de volgende vragen voordat je aan de les begint:

Beoefen ik yoga om indruk te maken op de docent? 
Beoefen ik yoga om een model-leerling te zijn aan wie iedereen een voorbeeld kan nemen?
Beoefen ik yoga om waardering en respect van mijn groep te verdienen?

Als je deze vragen doorneemt, zie je meteen dat je denken een hoop onnodig drama kan creëren. Dat maakt het makkelijk om onzinnige gedachten los te laten. Geef jezelf toestemming dat je yoga er vandaag helemaal niet uit hoeft te zien, en neem jezelf voor dat je er toch volop plezier in zult hebben.

Als je met dit mindful loslaten aan de les begint, kun je je vrij op je poses concentreren, in plaats van door je ego's benepen eergevoel opgeslokt te worden.

2. Loslaten van moeten
Zodra we tijdens de sessie bij de gevreesde strekkingen komen, spreek ik mezelf opnieuw toe. Ik herinner mezelf aan mijn voornemen dat ik geen schoonheidsprijs hoef te winnen. En ja hoor, als we met de vooroverstrekking beginnen, komen mijn handen ook deze les niet verder dan mijn knieën. 

Op het zachte 'let go' van de docente laat ik niet alleen spierspanning los, maar ook het idee dat ik dit moet doen omdat het nu eenmaal een vast onderdeel van de les is. Terwijl ik diep inadem, bedenk ik me dat yoga niet om moeten draait. Ik realiseer me dat ik uitgenodigd ben om mee te doen, en dat niemand van me verwacht dat ik een supertalent ben. Opeens zakken m'n handen vanzelf iets meer naar de mat en voel ik me wonderbaarlijk licht en lenig.

• Doe mindfulness vandaag •
Als je moeite hebt met bepaalde poses, neem jezelf dan voor dat je niet 'goed' hoeft te zijn en ook niet 'goed' mee moet kunnen komen. Sta jezelf vrijelijk toe om de grootste klungel van de groep te zijn. Je zult zien dat het werkt. Elke keer weer.

3. Loslaten van angst
De derde fase van mindful loslaten tijdens de beoefening van yoga is het loslaten van angst. Ik werd vroeger snel gestrest door yoga omdat ik eigenlijk bang was. Bang dat ik het nooit zou leren en ik altijd een yoga-wannabe zou blijven. Bang dat ik nooit resultaat zou behalen. Bang om pijn te voelen. Bang om iets in mijn lichaam stuk te maken.

Dankzij mindfulness kan ik die angsten een stuk sneller loslaten. Als mijn denken een gedachte als 'Moet je zien, ik sta hier echt voor gek, ik kan dit helemaal niet' produceert, dan accepteer ik die gedachte volledig. Tja, dit is wat het brein aanmaakt. Het zij zo. Ik identificeer me niet met de gedachte, maar bekijk 'm van een afstandje, zonder emotie. Een beetje zoals een laboratorium-medewerker zo'n gedachte zou onderzoeken.

• Doe mindfulness vandaag •
Word je tijdens je yoga-sessie wel eens geplaagd door angstige, veroordelende gedachten, kun je ook het mindfulness-principe loslaten toepassen. Door zo'n gedachte met angst te accepteren — zonder 'm op jou persoonlijk te betrekken — lost de negatieve energie in die gedachte vrijwel meteen op. Alle gedachten, hoe negatief en naar ook, mogen er helemaal zijn, ook tijdens de moeilijke houdingen.

Zodra je loslaat en je niet vastklampt aan de 'waarheid' van willekeurige gedachten, kunnen deze hersenspinsels vanzelf oplossen zonder schade aan te richten. Als wolken komen ze op, maar trekken ook weer snel voorbij zolang je dit angstige piekeren accepteert als een vluchtig verschijnsel, en niet als de absolute waarheid.

Opgeladen
Zodra je mindful loslaten een paar keer hebt toegepast, zul je merken dat je je tijdens de les veel beter op de houdingen en bewegingen kunt concentreren. Omdat je het gepieker in je hoofd een halt toeroept, ervaar je een diepe ontspanning en voel je je na de sessie beter opgeladen en scherper van geest. Succes!

Wil je meer lezen? In dit Growing Mindfulness-artikel over mindful loslaten geeft Marisa je meer inzichten, tips en inspiratie.

Meer inspiratie
Tijd voor Tijdschriften

Kijk op Tijd voor Tijdschriften voor een aantrekkelijk overzicht. 

Blogger

Deel jij graag je eigen yoga kennis of ervaringen? Word dan blogger voor Yoga International.nu

Yoga on the beach

Lees het komende nummer van Yoga International. Eind juli in de winkel of verkrijgbaar op Tijdvoortijdschriften.nl

Yoga International

Lees alles over Tantra in Yoga International Magazine, bestel hem op Tijd voor Tijdschriften.nl