Leer India met andere ogen te bekijken. Foto The Bhakti Groove

Mystical India: reizen door het spirituele India

28 augustus 2018 - Noëlle Sterk

India is een land... wauw. Ze laat zien dat alles waar je ooit in geloofde misschien wel eens het tegenovergestelde zou kunnen zijn. Dingen die aan de buitenkant lelijk schijnen blijken ineens een schitterende parel in zich te hebben.  Dingen waar je in eerste instantie op af zou gaan, blijken een grote instinker te zijn. India heeft geen laagje glamour zoals wij dat graag zien. Ze is rauw, in your face en laat het leven zien precies zoals het is. En ze heeft hart. Als je niet klaar bent voor haar naakte waarheid of teveel in je hoofd zit en niet in je hart, kun je hier een lastige tijd hebben. Maar India kan je ook leren met andere ogen te kijken. Wat wij altijd zeggen aan het begin van onze rondreis door India: stel je oordeel uit tot de allerlaatste dag.

Rondreis door India

De eerste keer dat ik naar India reisde was ik alleen en ik vloog op het Zuiden. In het vliegtuig al begon ik aan mijn boek over Liefde, wat ik nooit af heb kunnen krijgen omdat nog zoveel stukjes van de puzzel ontbraken.  Ik had leuke interviews met allerlei reizigers maar het bracht me niet waar ik voor kwam: diepe verwondering,  kippenvel momenten, intrinsieke waarheden en mystieke leermeesters die me de weg naar de Absolute Waarheid konden laten zien. Ik vond vooral veel mensen die het ook allemaal niet wisten. Wel was het een prachtige rondreis en alles bleek lang niet zo erg te zijn als waar ik voor gewaarschuwd werd. Het contact met de lokale bevolking was ronduit hartverwarmend; als ik hen met oprechte bewondering benaderde splijtte hun gezicht in tweeën door een welgemeende grijns van oor tot oor. Met dat beeld op mijn netvlies heb ik India verlaten met de belofte snel weer terug te zijn.

Reis door het mystieke India. Foto Noëlle Sterk

Vliegend tapijt

De tweede keer werd een rondreis door Noord India, samen met Arjuna  die 7 jaar In India had gewoond en er precies de weg wist. Met een klein groepje vrienden deden we een ‘proefreis’ die we later commercieel aan wilden bieden. We volgenden we zijn voetsporen langs eeuwenoude tempels, mystieke rituelen, guru’s en wanna-be guru’s, door nauwe steegjes, langs de brandstapels van Varanasi en andere plekken die je als toerist niet 1,2,3 zou weten te vinden. We reisden met nachttrein, jeeps, riksha’s en bootjes maar het voelde als een vliegend tapijt door een duizend-en-één nacht sprookje. Het voelde als een verademing om niet met heel veel omwegen op plekken te komen waar je niet per se wilde zijn; zoals mijn eerdere ervaring met India. Ik beleefde momenten dat er diep van binnen iets in mij geraakt werd ook al wist ik niet precies wat of waarom. Dan stroomden de tranen over mijn wangen en voelde ik me thuis als in eeuwen geleden. Maar ook intense momenten in te drukke stoffige straten met 24/7 toeterend verkeer, bedelende kinderen en een overschot aan armoedig geklede mannen die je je doordringend aangapen op een moment dat je moe bent en het eigenlijk niet trekt. Het hoort er allemaal bij; India as it is. Wat ik leerde is het door me heen te laten bewegen zonder al teveel weerstand.

Spirit staat op nummer één

Wat me altijd bij is gebleven is het gezicht van een vrouw, met een half armpje en zonder benen, zich voortbewegend op een soort plank op wielen. Ik zie haar ieder jaar weer en ze bedelt; nog steeds in dezelfde straat bij dezelfde tempel en of je nu wel iets geeft of niet, ze kijkt je aan met haar stralende ogen en door haar heen kijk je regelrecht de hemel in. Hoe weinig zij ook heeft op materieel gebied; zij heeft alles wat haar hartje begeert; God leeft in haar. En met diezelfde toewijding zie ik haar met dat stompje arm de straat aanvegen voor de tempel, het huis van haar God. Hoe weinig ik eerder begreep van rituelen in tempels; ieder jaar dat ik weer terug kom raakt het me op een dieper niveau. Zoals wij devotie, bijgeloof, verafgoding of hoe we het ook noemen niet kunnen plaatsen, kunnen zij niet begrijpen dat wij de dag beginnen zonder de bron van dat alles te bedanken. Ik heb er inmiddels 6 Mystical India reizen over gedaan om ook op dat punt aan te komen. Spirit staat nu ook bij mij op nummer één en hoe de rest zich ontvouwt laat ik in vertrouwen aan het universum over. En het werkt.

Onze volgende Mystical India reis is van 3 tot 13 oktober, je kunt nog mee. Vermeld Yoga International bij je aanmelding en ontvang 250 euro korting.

Voor meer informatie en inspiratie kijk op de website van Noëlle Sterk en de website van The Bhakti Groove.

Meer inspiratie